eur:
389.24
usd:
362.03
bux:
68527.95
2024. május 8. szerda Mihály
Lottószelvények a Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai lottózójában Budapesten 2019. március 22-én. Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint a tét az Ötöslottó hétvégi sorsolásán.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Sokkal többet lehet nyerni egyes lottójátékokon jövőre - itt a lista

2024 január elsejétől változik az szja-fizetési kötelezettség a tradicionális lottójátékok után, ami együtt jár majd több szerencsejáték nyereményének emelkedésével - de nem mindével, derült ki az InfoRádió interjújából. Nyolc játék érintett.

Mint arról az Infostart is beszámolt, november végén a parlament elfogadott egy adócsomagot, amelynek része volt az is, hogy a tradicionális lottójátékok nyereményeiből 2024-ben már nem fog kelleni személyi jövedelemadót fizetni. A kötelezettséget azért törölték el, hogy növeljék az érdeklődést a legnépszerűbb szerencsejátékok iránt. Felmerült a kérdés, hogy ez növeli-e a nyeremények összegét, és ha igen, mennyivel.

Jelenleg minden szerencsejátékon elért nyeremény után 15 százalék szja-t vonnak le, az ezzel csökkentett összeget kapja meg a nyertes. Csakhogy az szja-fizetési kötelezettséget nem mindegyik játéknál törölték el, csak a lottónál.

A vg.hu kérdésére a Szerencsejáték Zrt. közölte: jelentősen növekedni fognak a nyeremények január 1-jétől az érintett játékoknál, amelyek a következők:

  • Ötöslottó,
  • Hatoslottó,
  • Skandináv lottó,
  • Eurojackpot,
  • Luxor,
  • Joker,
  • Ken,
  • Puttó.

Ezek esetében minden nyerőosztályban lényegesen meg fog növekedni a várható nyeremény, miközben az alapjátékár változatlan marad - közölte az állami cég.

InfoRádióban a vg.hu újságírója, Hecker Flórián elmondta: a Szerencsejáték Zrt. azért ezeknek a játékoknak kedvez, mert a tradicionális lottójátékok a játékszenvedély szempontjából alacsony kockázatú játékoknak minősülnek. Az ezt vizsgáló, nemzetközileg alkalmazott célszoftver ugyanis a legalsó, alacsony kockázatú kategóriába sorsolja a számsorsjátékokat.

Mint Hecker Flórián felvetette, most az a kérdés, hogy a cég ezt a 15 százalékot egy az egyben átengedi a nettó nyereményekbe, és akkor például ennyivel nőnének a hazavihető összegek, vagy egy részét fogja átengedni, és egy másik részét pedig megtartja magánál. Utóbbira azért kerülhet szóba, mert mivel infláció van, ám az alapjátékár a közlés szerint megmarad, felmerülhet, hogy a 15 százalék egy részéből kompenzálja a Szerencsejáték Zrt. a költségnövekedést.

Mindazonáltal a cég - és így az állam - a nagyobb nyeremények erősebb vonzerejében bízik, azt remélve, hogy így több pénz folyik be a Szerencsejáték Zrt.-hez, ezáltal pedig az államhoz. Hecker Flórián felidézte: a napokban volt hír, hogy a Skandináv lottón valaki egy telitalálatos szelvénnyel 265 millió forintot nyert.

"Ha 10-15 százalékos nyereményemelkedéssel számolunk, akkor a 265 helyett már 300 millió forint fölött lehetne a nyeremény, ami egy jelentős növekedés, és ennek lehet egy olyan hatása is, hogy a játék iránt fokozódó kedv keletkezik, és ezáltal lehetne a befolyó adóbevételeket növelni" - hozott egy példát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×